Paprykarz na hiszpańską nutę
4 papryki słodkie
6 opiekanych papryk marynowanych
6 średnich ziemniaków, ugotowanych
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
1 szklanka wina czerwonego
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka stołowa papryki wędzonej (pimenton dulche)
rozmaryn (gałązka lub łyżka stołowa sproszkowanego)
liść laurowy
1 łyżka stołowa cukru brązowego
szklanka rosołu lub wody
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Słodkie papryki pokroić w paski.
Papryki marynowane wyjąć z zalewy, odsączyć z nadmiaru octu, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.
Czosnek zgnieść i grubo posiekać.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę, lekko zeszklić, dodać czosnek. Zamieszać, nie dopuścić do przypalenia. Wsypać papryczki chili, liść laurowy i pimenton, dodać rozmaryn.
Wrzucić pokrojoną słodką paprykę. Zeszklić.
Wlać wino, gotować na dużym ogniu aż do odparowania.
Zmniejszyć ogień pod garnkiem, wrzucić ziemniaki, marynowaną paprykę, cukier, dolać bulionu lub wody, zamieszać, przykryć garnek pokrywką, gotować na wolnym ogniu 20 minut. Pilnować aby papryki się nie przypaliły, mieszać od czasu do czasu.
Przed podaniem wyjąć gałązkę rozmarynu i liść laurowy.
Podawać z pieczywem.
Porcja na 2 osoby
PS. Mamy w domu "biedroneczkę w kropeczki", synek poszedł do przedszkola i już pierwszego dnia złapał wietrzną ospę. Mam nadzieję, że ten korowód chorób szybko się skończy.
1 komentarz:
Did you know that you can create short links with Shortest and get cash from every visitor to your short links.
Prześlij komentarz