Kaszotto z prawdziwkami
120 g kaszy pęczak
20 g suszonych prawdziwków, namoczonych i ugotowanych
400 ml wywaru spod prawdziwków
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe łuskanych orzechów włoskich
100 ml słodkiego wina (użyłam Malvasię)
sól i pieprz
2 łyżki stołowe masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Suszone prawdziwki przepłukać, namoczyć a następnie ugotować do miękkości (w wodzie z namaczania). Grzyby odcedzić zachowując wywar powstały przy ich gotowaniu.
Czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę wraz z łyżką masła, wrzucić czosnek i dusić nie pozwalając się mu zrumienić.
Wrzucić pęczak, zamieszać aby dokładnie obtoczył się tłuszczem z czosnkiem.
Gdy kasza zrobi się lekko szklista wlać wino i je wyredukować. Zmniejszyć ogień pod rondlem na średni.
Wlać do kaszy chochlę wywaru grzybowego, wrzucić orzechy włoskie, posolić. Gdy wywar prawie wyparuje wlać następną chochlę i czynność powtarzać tak długo aż zużyjemy cały wywar. Następnie wlać do kaszotta chochlę bulionu drobiowego i postępować tak samo jak przy wywarze grzybowym.
Po ok. 20 minutach gotowania sprawdzić kaszę, czy jest już miękka (jeśli nie jest a skończył się nam bulion drobiowy dolewać po trochu wrzątku).
Ugotowane kaszotto zdjąć z ognia, dodać pozostałą łyżkę masła, pieprz. Odstawić na ok. 2 minuty aby wszystkie smaki się połączyły a kaszotto uzyskało kremową konsystencję.
Podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz