Czekoladowe kruche kwiatki
przepis zainspirowany ciastkami Claire K Creations
4 łyżki stołowe cukru pudru
125 g miękkiego masła
1 1/4 szklanki mąki
4 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do temp. 170oC.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
W misce zmiksować miękkie masło z cukrem na kremową masę.
Dodawać stopniowo mąkę, kakao i esencję waniliową (lub cukier) aż wszystkie składniki się całkowicie połączą.
Ciasto wyłożyć na blat opruszony mąką i rozwałkować na grubość 1 cm.
Metalową foremką wykrawać w cieście ciasteczka i układać je na papierze pergaminowym w niewielkich odstępach (max. 2 cm).
Piec 12-15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i pozostawić je na blasze przez ok. 5 minut.
Po tym czasie delikatnie przełożyć ciasteczka na kratkę, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz