Sugerując się kalendarzowym wpisem pt. "Fruehlingsbeginn" zrobiłam sobie egzotyczne śniadanko w ciepłych meksykańskich kolorach.
Quesadillas z szynką i papryką
Porcja jednoosobowa
2 średnie razowe placki tortilli
plaster szynki
plaster sera żółtego (gouda)
1 słodka papryka marynowana
1 zgnieciony ząbek czosnku
łyżka stołowa keczupu
przyprawy (słodka papryka w proszku, chilli, pieprz)
szczypiorek do dekoracji
Na desce ułożyć 1 tortillę, posmarować ją keczupem, zgniecionym czosnkiem i posypać przyprawami. Na wieszch położyć ser i szynkę.
Marynowaną paprykę wyjąć ze słoika, oczyścić z pozostałych pestek i resztek spalonej skórki, opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Porcja jednoosobowa
2 średnie razowe placki tortilli
plaster szynki
plaster sera żółtego (gouda)
1 słodka papryka marynowana
1 zgnieciony ząbek czosnku
łyżka stołowa keczupu
przyprawy (słodka papryka w proszku, chilli, pieprz)
szczypiorek do dekoracji
Na desce ułożyć 1 tortillę, posmarować ją keczupem, zgniecionym czosnkiem i posypać przyprawami. Na wieszch położyć ser i szynkę.
Marynowaną paprykę wyjąć ze słoika, oczyścić z pozostałych pestek i resztek spalonej skórki, opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na mnieksze kawałki i ułożyć na tortilli.
Całość przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Silnie rozgrzać suchą patelnię, ułożyć Quesadillas ostrożnie aby składniki się nie wysunęły i piec do zezłocenia tortilli. Odwrócić i podpiec placek z drugiej strony.
Pokroić na mniejsze kawałki i podawać ciepłe, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Całość przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Silnie rozgrzać suchą patelnię, ułożyć Quesadillas ostrożnie aby składniki się nie wysunęły i piec do zezłocenia tortilli. Odwrócić i podpiec placek z drugiej strony.
Pokroić na mniejsze kawałki i podawać ciepłe, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz