Spaghetti z łososiem w śmietanowo-koperkowym sosie
Sos:
100 g wędzonego łososia w plastrach
200 g creme fraiche
1 cebulka dymka
4 ząbki czosnku
2 "czubate" łyżki posiekanego świeżego koperku
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
+ makaron spaghetti
1. Makaron ugotować w/g. wskazań na opakowaniu.
2. Cebulkę dymkę i czosnek posiekać drobno.
3. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę, lekko ją zeszklić, dorzucić czosnek i smażyć jeszcze ok. 1-2 minut (pilnować aby się nie przypalił).
4. Dodać creme fraiche, koperek (zostawić odrobinę do dekoracji) oraz przyprawy. Mieszać aż śmietana zgęstnieje.
5. Zdjąć rondel z ognia, połowę wędzonego łososia wrzucić do sosu. Lekko zamieszać.
6. Ugotowany i odcedzony makaron spaghetti polać sosem. Całość udekorować pozostałymi plastrami wędzonego łososia i siekanym, świeżym koperkiem.
Smacznego!
PS. Przepraszam za brak regularnych wpisów na blogu ale wirusowo-bakteryjny rollercoaster trwa a ja nadal jadę nim z pełną prędkością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz