Dorsz z fasolką w zielonym sosie
Porcja na 1 osobę:
filet z dorsza (bez skóry)
200 g zielonej fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
100 ml wody
1 łyżka stołowa klarowanego masła
2 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżki stołowe syropu z agawy/cukru
4 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
pieprz
W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić fasolkę i ugotować "al dente". Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygła.
W rondlu rozgrzać masło klarowane, wrzucić obrany czosnek pokrojony w dużą kostkę i smażyć tak długo aż czosnek się zeszkli.
Włożyć do rondla filet, wlać wodę, dodać pieprz i gotować/dusić rybę na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Po upływie tego czasu rybę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do rondla zdjętego z ognia wlać sok z cytryny, dodać syrop/cukier, zamieszać aby składniki sosu się połączyły. Wlać olej z pestek dyni, jeszcze raz zamieszać.
Na dno talerza wyłożyć ugotowaną, odcedzoną, jeszcze ciepłą fasolkę szparagową. Na jej szczycie ułożyć filet z dorsza i całość polać ciepłym sosem.
Smacznego!
Porcja na 1 osobę:
filet z dorsza (bez skóry)
200 g zielonej fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
100 ml wody
1 łyżka stołowa klarowanego masła
2 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżki stołowe syropu z agawy/cukru
4 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
pieprz
W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić fasolkę i ugotować "al dente". Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygła.
W rondlu rozgrzać masło klarowane, wrzucić obrany czosnek pokrojony w dużą kostkę i smażyć tak długo aż czosnek się zeszkli.
Włożyć do rondla filet, wlać wodę, dodać pieprz i gotować/dusić rybę na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Po upływie tego czasu rybę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do rondla zdjętego z ognia wlać sok z cytryny, dodać syrop/cukier, zamieszać aby składniki sosu się połączyły. Wlać olej z pestek dyni, jeszcze raz zamieszać.
Na dno talerza wyłożyć ugotowaną, odcedzoną, jeszcze ciepłą fasolkę szparagową. Na jej szczycie ułożyć filet z dorsza i całość polać ciepłym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz