Translate

2013/06/19

projekt365: szparagi wiecznie żywe! (dzień 169ty)

W tym roku sezon na szparagi trwa wyjątkowo długo. Wciąż są one osiągalne w sklepie i wciąż mają dość przystępną cenę. Grzechem byłoby nie skorzystać z takiej okazji i nie upichcić czegoś, najlepiej na grillu, lekkiego, bo upały straszliwie dokuczają.


Szparagowo - serowe szaszłyki
(źródło: Kwestia Smaku)

pęczek zielonych szparagów (500 g)
opakowanie sera Halloumi (albo oscypka)

żurawina do podania

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (lub nastawić na program "grill").
Zielone szparagi opłukać pod bierzącą, zimną wodą. Odłamać zdrewniałe końcówki (chwycić szparaga tuż za główką i za koniec, nacisnąć; złamie się tam gdzie zaczyna się zdrewniała część).
Ser Halloumi wyjąć z folii, opłukać, pokroić na plastry.
Szparagi i ser nabijać naprzemian na szpadki / szpikulce.
Piec / grillować ok. 15 - 18 minut.
Podawać z żurawiną.
Smacznego!


Brak komentarzy: