Translate

2013/04/05

projekt365: 95 (z poślizgiem 15 minut)


Cukiniowe łódki
(porcja na 2 osoby)

3 małe cukinie
opakowanie sera feta
150g rodzynek
100g nasion pinii lub słonecznika
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
pieprz

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.
Ziarna pinii lub słonecznika uprażyć na suchej i silnie rozgrzanej patelni. 
Odstawić do wystygnięcia. 
Rodzynki opłukać ciepłą wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowym, dorzucić do pinioli/słonecznika.
Do malaksera wrzucić ser, mieszankę nasion i rodzynek, tymianek, pieprz, zgnieciony ząbek czosnku, miód/syrop z agawy, zmielić wszystko na gładką pastę.
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć usuwając nasiona i gąbczaste wnętrze.
Powstałe dziury napełnić pastą serową.
Cukiniowe łódki kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piec 20 minut.
Podawać z octem balsamicznym.

Brak komentarzy: