Translate
2013/04/17
projekt365: 107
Kokosanki bez jaj
200g wiórków kokosowych
200g mielonych migdałów
8 łyżek stołowych mleka (krowie lub kokosowe)
8 łyżek stołowych oleju (użyłam rzepakowego zamiast kokosowego)
6 płaskich łyżek stołowych cukru
1 łyżka stołowa esencji waniliowej
Piekarnik nagrzać do temp. 175oC.
Wiórki i mielone migdały wsypać do miski, dodać cukier, wymieszać.
W osobnej misce zmieszać mleko, olej i esencję waniliową.
Do sypkich składników wlać mokre, zamieszać wszystko łyżką, odstawić do nasiąknięcia ok. 15 minut.
Metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia, masę równo rozprowadzić po foremce dociskając mocno łyżkę.
Piec 15-18 minut (do zezłocenia się powieszchni kokosanek).
Wyjąć masę na kratkę i wystudzić. Zimną pokroić na kwadraty. Uwaga, dość mocno się kruszy!
Kokosanki przełożyć do szczelnego pojemniczka i włożyć do lodówki na noc lub ok. 8 godzin. Po tym czasie masa zrobi się bardziej zwarta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz