Translate

2013/04/13

projekt365: 103

Słońce za oknem, słońce na talerzu czyli:


Kurczak w pomarańczach i rozmarynie

1 duży, tłusty kurczak lub pularda
1 szklanka wody
2 pomarańcze
2 gałązki rozmarynu
6 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
liść laurowy
ziele anielskie
pieprz w ziarnach
szczypta pieprzu mielonego
szczypta soli
1 łyżeczka cukru brązowego

Kurczaka podzielić na 4 części.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.
W dużym żaroodpornym naczyniu ułożyć kurczaka, wrzucić pieprz, liść laurowy i ziele anielskie, wlać wodę, przykryć folią aluminiową i dusić pod przykryciem 30 minut.
Po tym czasie wyjąć kurczaka z piekarnika (sprawdzić czy nie jest jeszcze surowy: wbić patyczek drewniany w udko i sprawdzić czy wycieka z dzurki płyn z krwią-jeśli tak, przykryć kurczaka i piec jeszcze dodatkowe 15 minut).
Podwyższyć temperaturę piekarnika do 250oC.
Jedną pomarańczę obrać ze skórki, zostawić 3 kawałeczki skórki, resztę wyrzucić. Przekroić na pół. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok.
Do naczynia z kurczakiem wlać sok, włożyć połówki pomarańczy, gałązki rozmarynu, papryczkę chilli, ząbki czosnku w łupinach. Przyprawić mieszanką soli, pieprzu i cukru.
Piec bez przykrycia 30 minut (aż kurczak się zezłoci).
Podawać z sałatą.
Smacznego!

Brak komentarzy: