Dziś mieliśmy baaardzo szybki obiad między zakupami a spacerem. Pogoda po prostu była zbyt piękna aby siedzieć w domu :)
Frittata ze szczypiorkiem i ziemniakami
2 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
2 cebulki dymki
4 jajka, średnie
papryka słodka
pieprz
sól
oliwa z oliwek
Nagrzać piekarnik do temp. 220oC.
Ziemniaki pokroić w plasterki.
Dymkę pokroić drobno.
W misce rozmieszać jajka z przyprawami.
Do piekarnika wstawić formę żaroodporną na 10 minut aby się nagrzała.
Po tym czasie wyjąć formę ostrożnie z piekarnika, nalać na dno oliwy, wrzucić plastry ziemniaków i szczypiorek, wlać rozmącone jajka z przyprawami, lekko potrząsnąć formą aby jajka równo się rozlały.
Wstawić znów do piekarnika na 12-15 minut.
Frittatę lekko przestudzić, kroić na trójkątne kawałki.
Podawać z sałatą lub pomidorami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz