200 g migdałów
3 łyżki stołowe brązowego cukru
1 łyżka masła
ok. 6 łyżek stołowych ciepłej wody
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonych gożdzików
mielony pieprz (ilość wg. uznania)
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażyć migdały ok. 2 minut. Gotowe przesypać do miski i odstawić na bok.
Cukier rozpuścić w wodzie.
Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym.
Patelnie wytrzeć, rozpuścić na niej masło, wsypać cukrowy syrop i przyprawy. Zamieszać do powstania karmelu. Wrzucić uprażone wcześniej migdały i mieszać aż dokładnie pokryją się karmelem. Gotowe migdały przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, równomiernie je rozkładając na całej powieszchni.
Zostawić do wystygnięcia. Zimne przemieszać aby odkleiły się od blachy i siebie, przesypać do miseczki, chrupać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz