Translate

2013/01/21

projekt365: 21

 
Kaszotto z papryką

szklanka pęczaku
1 średnia cebula (biała, pokrojona w kostkę)
1 papryka
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
ok. 1 litra bulionu drobiowego (u mnie z kostki)
2 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
szczypta papryki ostrej w płatkach
łyżeczka suszonego tymianku lub gałązka świeżego
łyżeczka suszonej bazylii
łyżka stołowa masła
pieprz i sól

Paprykę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać na plasterki.
Pęczak przepłukać zimną wodą na sicie.
Na patelnii rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dorzucić czosnek i paprykę. Smażyć chwilę, dodać przepłukany pęczak, wymieszać aby kasza pokryła się oliwą.
Wlać wino, poczekać aż odparuje. Zmniejszyć ogień na średni, dolać pierwszą porcję bulionu (wlewam po jednej chochli), wrzucić zioła i przyprawy. Każdą następną porcję bulionu wlać dopiero gdy poprzednia zostanie prawie całkiem wchłonięta przez kaszę. Pęczak ugotuje się po jakiś 15-20 minutach.

Patelnię zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła i wsypać tarty parmezan. Dodać pieprzu i soli do smaku. Zamieszać. Odczekać chwilę aż całość nabierze lekko kremowej (klajstrowatej) konsystencji.

Smacznego!

Brak komentarzy: