Translate

2012/01/08

Małe conieco

Popovers to forma małych wytrawnych zapiekanek wyrabianych z ciasta będącego mieszaniną mleka, mąki i jajek. Popovers są amerykanską wersją Yorkshire pudding oraz innych, często opartych jeszcze na XVII-wiecznych recepturach angielskich wytrawnych puddingów. Pierwszy zapisany przepis na popovers pochodzi z XIX wieku.


Szczypiorkowo-serowe popovers

proporcje na 18 sztuk

3 duże jajka
szklanka mąki
szklanka mleka
szklanka sera cheddar, tartego
1/2 szklanki posiekanego szczypioru
2 małe lub 1 średni ugotowany ziemniak, utarty
szczypta suszonego chilli w płatkach
sól i pieprz do smaku

Formy na muffiny wysmarować olejem.

Piekarnik nagrzać do 200oC.

W dużej misce zmieszać wszystkie składniki.

Masę nakładać do 2/3 wysokości zagłębień w formie muffinkowej.

Piec 20-25 minut do zezłocenia.

Przestudzić na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy: