czyli utylizacja resztek słodkości różnych. Po prostu bajaderka.
Domowe bajaderki
ok. 200 g kruchych ciasteczek
4 łyżki kakao
1 opakowanie serka kremowego (np. Philadelphia)
1 łyżka esencji waniliowej
4 łyżki rodzynek (namoczonych np. w ciepłym rumie lub wodzie)
2 wafle ryżowe drobno pokruszone
1 łyżka cukru brązowego
200 g kuwertury lub czekolady deserowej/gorzkiej
Ciastka i wafle ryżowe drobno pokruszyć, przesypać do miski.
Dodać serek. Wymieszać.
Wsypać cukier i kakao. Wymieszać.
Dolać esencji waniliowej i dorzucić rodzynki. Wymieszać jeszcze raz.
Włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie masę bajaderkową wyjąć z lodówki, uformować z niej kulki (moje miały 4 cm średnicy), ułożyć na kratce lub na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać nią bajaderki. Przestudzić i schować do lodówki na ok. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz