Translate

2012/01/11

jabłka z cynamonem

Za oknem świeci słońce, na termometrze +10 stopni, pogoda całkiem nie zimowa. W kąt poszły wszystkie czapki i rękawiczki. Na przekór pogodzie dziś na deser będzie ciasto pełne jesienno-zimowych smaków i zapachów.


 Francuska tarta jabłkowa

opakowanie gotowego ciasta francuskiego (moje 270 g)
4 duże jabłka
3 łyżki stołowe brązowego cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki stołowe masła+łyżka masła pod nadzienie
cynamon mielony

na glazurę: łyżka stołowa marmolady morelowej+łyżeczka esencji waniliowej

Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC.
Jabłka pokroić, wyciąć gniazda nasienne i obrać ze skórki.
Pokrić na plasterki lub w kostkę, przełożyć do miski zasypać cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Odstawić.
W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić jabłka, dosypać cynamonu i dusić (ok 5 minut). Co pewien czas potrząsać patelnią aby jabłka nie przywarły do dna rondla. Jabłka powinny całkowicie pokryć się karmelem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Z resztki ciasta wyciąć kształty (np. listki, kwiatki, gwiazdki) do nakrycia nadzienia.
Na cieście rozłożyć łyżkę masła i wyłożyć jabłkowo-karmelowe nadzienie. Na wieszchu poukładać resztę ciasta (u mnie gwiazdki).
Włożyć tartę do piekarnika i piec do zarumienienia (ok. 20 min.).
Jeszcze ciepłą tartę przełożyć na kratkę, posmarować glazurą morelowo-waniliową i zostawić do ostygnięcia. Tartę można też podawać gorącą z lodami waniliowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy: