Translate

2013/07/11

projekt365: lekki obiadek na upalny 191 dzień



Quiche z wędzonym łososiem i koperkiem
 
ciasto:
60 g zimnego masła
125 g mąki (u mnie orkiszowa)
3 łyżeczki stołowe lodowatej wody
szczypta soli
 

100 g łososia wędzonego
200 g creme fraiche

3 łyżki stołowe siekanego świeżego koperku

1 jajko

chilli w proszku
pieprz



Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski.

Wsypać mąkę i sól, całość szybko przesiekać razem z masłem tak aby ciasto uzyskało konsystencję "mokrego piachu".
Wlać lodowatą wodę i szybko (aby nie rozpuścić masła ciepłem rąk) wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Blat obficie opruszyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm.
Ciasto delikatnie włożyć do formy, docisnąć, odkroić nadmiar ciasta wystający poza brzegi formy. Na wieszch nałożyć papier pergaminowy, nasypać ziaren fasoli lub kulek ceramicznych aby ciasto nie unosiło się w trakcie pieczenia.


Wylepioną ciastem blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 - 15 minut.

Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.


Śmietanę wyłożyć do miski, wbić jajko, dodać koperek i przyprawy, wymieszać, wylać na podpieczony spód tarty. Na wieszch położyć kawałki łososia wędzonego.

Tartę wstawić do piekarnika, piec 25 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzić na kratce.



Brak komentarzy: