Translate
2013/07/11
projekt365: lekki obiadek na upalny 191 dzień
Quiche z wędzonym łososiem i koperkiem
ciasto:
60 g zimnego masła
125 g mąki (u mnie orkiszowa)
3 łyżeczki stołowe lodowatej wody
szczypta soli
100 g łososia wędzonego
200 g creme fraiche
3 łyżki stołowe siekanego świeżego koperku
1 jajko
chilli w proszku
pieprz
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski.
Wsypać mąkę i sól, całość szybko przesiekać razem z masłem tak aby ciasto uzyskało konsystencję "mokrego piachu".
Wlać lodowatą wodę i szybko (aby nie rozpuścić masła ciepłem rąk) wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Blat obficie opruszyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm.
Ciasto delikatnie włożyć do formy, docisnąć, odkroić nadmiar ciasta wystający poza brzegi formy. Na wieszch nałożyć papier pergaminowy, nasypać ziaren fasoli lub kulek ceramicznych aby ciasto nie unosiło się w trakcie pieczenia.
Wylepioną ciastem blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 - 15 minut.
Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Śmietanę wyłożyć do miski, wbić jajko, dodać koperek i przyprawy, wymieszać, wylać na podpieczony spód tarty. Na wieszch położyć kawałki łososia wędzonego.
Tartę wstawić do piekarnika, piec 25 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz