Dziś "na tapecie" domowe batoniki.
Batoniki czekoladowo-bakaliowe
200g czekolady mlecznej
200g czekolady gorzkiej
4 łyżki stołowe masła
125g kandyzowanej żurawiny
80 g rodzynek (użyłam koryntek)
2 łyżki stołowe kandyzowanej skórki pomarańczy
60g niesolonych orzechów pistacjowych
4 wafle ryżowe (mogą być herbatniki)
Rodzynki sparzyć gorącą wodą, osuszyć, wsypać do miski. Dodać żurawinę, kandyzowaną skórkę, pistacje i drobno połamane wafle ryżowe lub herbatniki.
Blachę lub formę do pieczenia (najlepiej prostokątną) wyłożyć papierem pergaminowym.
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Czekoladę połamać na drobno, przesypać do metalowej lub szklanej, żaroodpornej miski, dodać masło. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszać aż do rozpuszczenia się i wymieszania czekolady z masłem. Roztopioną masę wlać do miski z bakaliami, wymieszać.
Mieszankę wyłożyć na blachę/formę wyłożoną pergaminem, dociskając mocno do dna. Lekko przestudzić, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po całkowitym stężeniu wyjąć na deskę i pokroić na batoniki.
Smacznego!
Przepis z własnymi modyfikacjami na podstawie:
A. Wheatley "Gotujemy! Najprostsze przepisy kulinarne dla dzieci", s. 54-55.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz