Translate

2012/02/02

Zimowa tarta


Tarta z karmelizowaną cebulą i jabłkami
(orginalny przepis: Bea w Kuchni )

opakowanie ciasta francuskiego (płat 42x24 cm, 270 g)
karmelizowana cebula*
1 jabłko
opakowanie sera feta (150 g)
opcjonalnie: gałązka tymianku


Jabłko obrać, wypestkować i pokroić w cienkie plastry.
Ciasto wyłożyć na płytę pokrytą papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć jabłka, karmelizowaną cebulę, wieszch posypać pokruszonym serem feta. Na wieszch można położyć gałązkę tymianku.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC. Piec ok. 20 min.

Smacznego!


*Karmelizowana cebula
(wg. tego przepisu)

4 duże cebule
szklanka półwytrawnego czerwonego wina
łyżka stołowa octu balsamicznego
4 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
łyżka oliwy do smażenia

Cebule obrać i bardzo cienko pokroić w półplasterki lub "piórka".
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę aż zmięknie i się zeszkli.
Do cebuli wlać wino, wsypać cukier, sól i dolać ocet balsamiczny.
Zmniejszyć ogień na minimum i dusić ok. 45 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotową karmelizowaną cebulę przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

Amisha pisze...

Zafascynował mnie ten przepis. Będę robić :)