Sałatka wiosenna
mała główka sałaty
4 pomidorki owalne
6 rzodkiewek
20 czarnych oliwek bez pestek
2 grzanki z pieczywa tostowego
sos:
1 łyżka stołowa octu z białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
1 ząbek czosnku (zmiażdzony)
pieprz i sól do smaku
Pieczywo tostowe zrumienić na patelni lub w piekarniku.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Oliwki odcedzić. Pomidorki sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki (lub półplasterki jeśli są duże). Wszystko wrzucić do dużej miski.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i polać nimi sałatę oraz warzywa.
Grzanki z pieczywa tostowego pokroić w kostkę i posypać nimi sałatkę. Lekko wymieszać.
Smacznego!
Po lekkim lunchu wracam do szycia sukienki.
2 komentarze:
Podoba mi się taka temperatura!
Chyba to już wiosna ale ciiiiiii!!!, bo można zapeszyć. Przesyłam Ci paczuszkę ciepła.
Prześlij komentarz