czyli superekspress kuchenny albo...
Kruche ciasteczka z dżemem lub czekoladą
(wersja na podstawie tego przepisu)
składniki:
200 g miękkiego masła
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki orkiszowej
dowolny dżem lub czekoladowe dropsy
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii i miksować dalej.
W drugiej misce pomieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mąkę stopniowo dosypywać do maślano-jajeczno-cukrowej masy i mieszać. Wyrobić rękami na zgrabną kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki (moje były wielkości orzecha włoskiego), kłaść je na blasze lekko spłaszczając, palcem lub końcem rękojeści noża robić głębokie dziurki (prawie do blachy). W dziurki wkładać czekoladowe dropsy lub dżem.
Piec ok. 15 minut. Wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz