Curry z mango, krewetkami i słodkim ziemniakiem
200-300 g krewetek
1 słodki ziemniak
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (długości ok. 4 cm)
1 mango
1 średni pomidor
ziarna czarnej gorczycy (gorczyca sarepska)
1 suszona papryczka chilli lub 1 łyżeczka chilli w płatkach
10-15 liści curry (świeże lub suszone)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry mielonej
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
sok z 1 limonki
pieprz czarny mielony
sól
liście kolendry do dekoracji
Słodkiego ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok. 10 min.
W tym czasie obrać mango, miąsz pokroić w kostkę. Czosnek oraz imbir zmielić na pastę z małym dodatkiem wody. Cebulę drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Limonkę umyć i wycisnąć z niej sok. Wiórki kokosowe namoczyć lekko w wodzie.
Ugotowanego słodkiego ziemniaka odcedzić i odstawić.
Krewetki jeśli są mrożone umieścić na sicie i przelać ciepłą wodą.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić na niego całe ziarna gorczycy. Gdy zaczną podskakiwać dodać liście curry, suszoną chilli i kurkumę. Smażyć 5 sekund, dodać cebulę. Poczekać aż się zeszkli, dodać pastę imbirowo-czosnkową i smażyć aż woda wyparuje i czosnek zacznie pachnieć. Dodać mieloną kolendrę, pieprz i pokrojone pomidory i ok. łyżki stołowej wody. Smażyć aż płyn wyparuje.
Dodać mleko kokosowe, namoczone wiórki, sól. Gotować 5 min.
Dodać krewetki, mango i ugotowanego ziemniaka i gotować dalej 2 minuty. Wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekanymi liśćmi kolendry i podawać.
200-300 g krewetek
1 słodki ziemniak
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (długości ok. 4 cm)
1 mango
1 średni pomidor
ziarna czarnej gorczycy (gorczyca sarepska)
1 suszona papryczka chilli lub 1 łyżeczka chilli w płatkach
10-15 liści curry (świeże lub suszone)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry mielonej
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
sok z 1 limonki
pieprz czarny mielony
sól
liście kolendry do dekoracji
Słodkiego ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok. 10 min.
W tym czasie obrać mango, miąsz pokroić w kostkę. Czosnek oraz imbir zmielić na pastę z małym dodatkiem wody. Cebulę drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Limonkę umyć i wycisnąć z niej sok. Wiórki kokosowe namoczyć lekko w wodzie.
Ugotowanego słodkiego ziemniaka odcedzić i odstawić.
Krewetki jeśli są mrożone umieścić na sicie i przelać ciepłą wodą.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić na niego całe ziarna gorczycy. Gdy zaczną podskakiwać dodać liście curry, suszoną chilli i kurkumę. Smażyć 5 sekund, dodać cebulę. Poczekać aż się zeszkli, dodać pastę imbirowo-czosnkową i smażyć aż woda wyparuje i czosnek zacznie pachnieć. Dodać mieloną kolendrę, pieprz i pokrojone pomidory i ok. łyżki stołowej wody. Smażyć aż płyn wyparuje.
Dodać mleko kokosowe, namoczone wiórki, sól. Gotować 5 min.
Dodać krewetki, mango i ugotowanego ziemniaka i gotować dalej 2 minuty. Wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekanymi liśćmi kolendry i podawać.
Smacznego!
2 komentarze:
Wszystko mam prócz słodkiego ziemniaka... - czym mogę zastąpić? A w ogóle potrawy typu curry uwielbiam. Mąż nie je mięsa, więc pewnie też takie danie by go zachwyciło.
Często stosuje dynię zamiast słodkiego ziemniaka.
Prześlij komentarz