Złote placuszki, słodkie, ciepłe i sycące. Idealne po specerze na mrozie.
Pancakes z bananami, syropem i czekoladą
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki stołowe masła rozpuszczonego, przestudzonego
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
1 banan
1 łyżka stołowa czekolady w proszku
syrop z agawy / miód
W misce pomieszaj mąkę i sodą i proszkiem do pieczenia.
Wlej mleko, wymieszaj.
Dodaj cukier, sól, płynne masło i rozmącone jajko. Dobrze wymieszaj.
Na bardzo rozgrzanej, suchej patelni z grubym dnem kładź po łyżce ciasta. Gdy na powieszchni placuszka pojawią się bąbelki przekładaj placuszek na drugą stronę.
Obierz banana, pokrój go w plasterki.
Z pancakes ułóż niewielką piramidkę, polej placuszki odrobiną syropu/miodu, obłóż plasterkami bananów i oprusz czekoladą.
Smacznego!
2 komentarze:
Nastepnie zawolaj glodna Zmore a ta przyleci i zacznie palaszowac az uszy sie trzesa ,)
Zmora głodna to sama przyleci, wołać nie trzeba. Nawet bardziej to chyba odganiać...
Prześlij komentarz