Wiosna z koszem świeżych, zielonych pyszności zawitała do Graz. Ma ze sobą świeże sałaty, młode główki czosnku, rzodkiewki i cebulki, pęczki czosnku niedźwiedziego i szparagów.
Czas więc skorzystać z tej obfitości i przygotować coś lekkiego i zielonego na obiad.
Grilowane szparagi w sosie czosnkowym
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Sos:
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
szczypta soli
pieprz
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki (chwycić szparaga za główkę i koniec, silnie zgiąć, szparag pęknie dokładnie tam gdzie zaczyna się zdrewniała część). Szparagi obtoczyć w oliwie, rozłożyć na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut.
W czasie gdy szparagi się grilują obrać i zmiażdzyć czosnek, wrzucić do miski, zasypać solą, wymieszać. Dodać sok z cytryny, pieprz i syrop z agawy. Mieszając dolewać oliwę aż do połączenia się składników sosu.
Gorące, zgrilowane szparagi wyłożyć na półmisek, polać sosem czosnkowym, podawać gorące.
Smacznego!
1 komentarz:
uwielbiam szparagi. Sa zalecane we wszystkich dietach. A z takim wyrazistym sosem musza byc super. Pozdrawiam jeszcze wielkanocnie.
Prześlij komentarz