Pierwszy raz zabralam sie za robienie "tarty z wieczkiem". Od strony technicznej wyglada to tak, ze zaczynamy od podpieczenia najpierw miseczki z ciasta tzw. "coffin" (urocze slowko) a pozniej wypelnienia jej nadzieniem, przykrycia wieczkiem z surowego ciasta i ponownego podpieczenia. Przy tej technice wypieku wazne jest odpowiednie nasaczenie nadzienia-w pierwszej tarcie bylo to jajko, w drugiej mieszanka wina i bulionu. Baza dla obu nadzien bylo mieso-gotowana szynka oraz gotowany kurczak i swinski tluszcz. Przyprawy to juz standartowo dla kuchni sredniowiecznej: kubeba, kwiat muszkatolowy (ang.: mace), imbir oraz gozdziki.
My experiment-first tart (pork, chicken and fruit tart) based on this recipe: http://www.godecookery.com/mtrans/mtrans39.htm
Second is inspired by:
http://www.godecookery.com/mtrans/mtrans24.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz